Om tävlingen

Long, Short eller Supersprint?

Long är tänkt för den vana idrottaren som har uthållighet att pressa sig framåt i flera timmar. Denna har troligen tidigare genomfört swimrun-lopp och är beredd att kämpa på i 7-12 timmar längs en tuff men mäktig bansträckning. Parvis ska deltagarna ta sig fram ca 51km i en tidvis rå och oskyddad terräng längs de nord- och nordvästliga öarna, havet och kustremsorna från starten vid Havsvidden intill Norrhavet på norra Åland till målet i Käringsund på västra Åland. Loppet kommer att ge dem en utmaning som inte är menad för veklingar men samtidigt en mäktig upplevelse när de kämpar sig igenom den enastående omgivningen. Vädrets makter kan vi inte påverka och med rätta vindar kan vågorna ta fart ända från den svenska östkusten.
OBS 1 ! Den 51km sträckan är en preliminär rutt som passar vid goda väderförhållanden. Rutten kan justeras och anpassas till rådande väder.
OBS2 2! Max 30 lag kan anmäla sig till Long-distansen!

Även år 2018 genomförs finska mästerskapet i swimrun på LONG-distansen (i dam-, herr och mixklass)
För att tävla om FM-titeln skall lagets båda deltagare vara medlemmar i en triathlonförening som hör till Finska Triathlonförbundet.

Short är menad för motionärer som tränar regelbundet och inte är rädd för utmaningar utöver den vanliga träningen. Även fast den här bansträckningen går i vädermässigt mera skyddade terränger samt sträckorna är färre och kortare så kan Short-deltagarna även få ett smakprov på det öppna havet som gör sig påmint när de tidvis tar sig fram längst de yttre, västliga skärgårdslinjerna. Lite kortare och lite lättare terräng, men ändå en tuff utmaning. Ingen lär ta sig helt oberörd genom dessa 15km och deltagarna rekommenderas att vara vana att simma i öppet vatten.
Short-sträckan är även ett perfekt alternativ för den som inte vill springa tillsammans med någon men ändå få delta i ett tufft lopp. Du kan här välja att delta i individuellt (singel) eller med ett par (duo). Short har både start- och målgång vid Käringsund Resort & Conference.

Supersprint är en lätt nybörjarbana för den som vill prova på sporten. Rutten är totalt ca. 3,5 km i näromgivningen av start- och målområdet Käringsund Resort & Conference. Löpningen sker främst på befintliga vägar och stigar. Simningen (100-250m/ etapp) sker i lugna innervikar.
Till supersprinten anmäler du dig individuellt (singel) men kan förstås springa tillsammans med t.ex. familjens lite äldre barn (finns ingen nedre åldersgräns, barnet måste dock kunna simma 250 i öppet vatten)
OBS! De som deltar i LONG eller SHORT på lördag får kostnadsfritt delta i Supersprint!

Huvudarrangör för evenemanget är Åland Event, i nära samarbete med Åland triathlon Club 

Klasser och distanser 2018

Det finns tre olika distanser och totalt 11 olika klasser (5 singel, 6 duo) i Åland Swimrun.

Åland Swimrun Supersprint

 • Totalt ca. 3,5 km.
 • Start fredag 21.9 kl.17.00 (Käringsund)
 • Klasser:
  Singel; motion, F/P14 (födda 2004 eller senare)

Åland Swimrun LONG

 • Totalt ca 51km
 • Start lördag 22.9 kl. 7.45 (Havsvidden)
 • Klasser:
  Duo: herr/ dam/ mixed
 • Max.tid: 12h
 • Öppna finska mästerskap i Swimrun
 • Max 30 lag kan registrera sig till LONG-distansen

Åland Swimrun SHORT

 • Totalt ca 15km
 • Start lördag 22.9 kl.13.00 (Käringsund)
 • Klasser:
  Singel: herr/ dam
  Duo: herr/ dam/ mixed klass

Anmälan och avgifter 2018

Förhandsanmälningen stängd!

Deltagaruppgifterna skall vara korrekt och fullständigt ifyllda.
Genom att anmäla mig och betala deltagaravgiften godkänner jag tävlingsreglerna samt ger mitt tillåtande åt arrangören att publicera mitt (eller mitt barns) namn, serie/klass, förening och nationalitet på deltagar-, start- och resultatlistor.

Här kan du se alla Förhandsanmälda 2018

Anmälningsavgifter

-31.5.2018
Supersprint, motion 20€/person
Supersprint, junior 15€/ person
Short, singel 70€/ person
Short, duo 110€/lag
Long (duo) 175€/lag

1.6- 31.7.2018
Supersprint, motion 20€/person
Supersprint, junior 15€/ person
Short, singel 100€/ person
Short, duo 155€/lag
Long (duo) 210€/lag

1.8- 16.9.2018
Supersprint, motion 20€/person
Supersprint, junior 15€/ person
Short, singel 120€/ person
Short, duo 190€/lag
Long (duo) 265€/lag

Efteranmälning på plats (på fredag 21.9, Short även lördag 22.9)
Supersprint, motion 45€/person
Supersprint, junior 25€/ person
Short, singel 160€/ person
Short, duo 235€/lag
Long (duo) 350€/lag

Anmälningsavgifter inkluderar:

 • startplats
 • badmössa (ska bäras synligt under simningen)
 • tidtagning
 • pastaparty på fredagkväll (21.9) i Käringsund eller pastamiddag på Havsvidden (väljs vid anmälning)
 • busstransport från Käringsund eller Mariehamn till Havsvidden (inför Long-start på lördag)
 • servicepunkter längs banan (längs Long-rutten, vätskestationer längs Short och Supersprint) samt vid målgång
 • Åland Swimrun-badhandduk till alla deltagare vid målgång
 • omklädningsutrymmen, bastu efter målgång
 • chans att vinna fina utlottningspriser

Hungrig?

På lördagkväll ordnas en Swimrun- middag (34€/ vuxen, 15€/ barn 4-12 år) i Käringsund. Du kan boka din plats till middagen (stor portion samt dessert) i samband med registrering. Även personer som inte deltar i evenemanget kan boka plats till middagen via anmälningssidan.
Även pastaparty/- middag på fredagskväll (ingår i anmälningsavgiften för deltagare) kan bokas av icke- deltagare (10€/ vuxen, 7€/ barn)

Fryser?

Och för att hålla huvudet varmt kan du även beställa en cool Åland Swimrun- beanie-mössa (one size) för 20€ i samband med registreringen. Kan även beställas till/av  personer som inte deltar i loppet.
Mössorna delas ut i samband med startpaket inför tävlingen.

ÅSR Beanie

 

Mer information om bokning av resor och boende hittas här!

Banbeskrivning

Short och Supersprint- rutterna kommer i sin helhet att vara snitslad, deltagarna följer den utmärkta rutten.
Long-rutten kommer delvist att vara snitslad. Om det inte är snitslat får Long-deltagarna en karta (obs! en karta/ lag) när de kommer upp från vattnet som visar A = var de kommer upp från vattnet och B = starten för nästa simetapp. Deltagarna väljer själv rutt men får inte springa över gårdsplaner, för nära stugor och privata bryggor får inte heller användas.
Kartan måste lämnas i låda/ hink vid starten för nästa simetapp.


Exempel på etappkarta

Simetapperna för alla 3 bansträckningar är märkta både vid nedgång i vattnet (avvikande markering, t.ex. många snitslar) och vid uppstigning från vattnet (bojar/ skyltar).

Servicestationer finns utplacerade längs banan, läs mera under Servicestationer.

Det kommer att finnas mellantidsstationer längs Long-banan som innebär att deltagare som inte passerat dessa stället vid givet klockslag kommer att vara tvungna att avbryta sitt deltagande. Platser och tider för dessa kommer att finnas presenterade i kommande tävlings-PM
Max.tid för Long är 11,5h.

Long, ca 51km

Starten sker vid Havsvidden i Geta och målgång är vid Käringsund Resort & Conference i Eckerö. Bansträckningen på ca 51km är en utmanande bana i den vackra åländska yttre skärgården. Löpningen sker på stigar, i skogar och på bergsklippor både längs den kustremsan på fasta Åland, men även över öarna som deltagarna tar sig simmande till. Simningen sker både i öppet hav och i ”lugnare vikar” som trots allt kan innebära tuffa etapper beroende på vindarna styrka och riktning.
OBS! Den 51km sträckan är en preliminär rutt som passar vid goda väderförhållanden. Rutten kan justeras och anpassas till rådande väder.

Fördelningen på Long är ca 41km löpning (80%) och ca 10km löpning (20%).


Interaktiv karta över Long-distansen. Genom att klicka på de olika löpsträckorna får man fram de olika etappkartorna (printable PDF)

Deltagarna får kartan utprintad i A3- format (ej vattentätt papper, behöver vattensäkras av deltagarna) och hör till den obligatoriska utrustningen.

En ungefärlig lista över längden på de olika segmenten (inkl. service-/mellantidstationer samt CUT-OFF tider) finns här; 2017(3)Segments Åland Swimrun VERS3

Short, ca 15km

Start och målgång ordnas vid  Käringsund Resort & Conference.Löpningen sker på sandvägar, stigar men även i obanad skogsterräng och ute längs de västliga klipporna. Simsträckorna är överlag kortare och mera skyddade än Long men friska vindar kan bjuda på vågor som gör att dessa etapper inte är en barnlek.


SHORT- bansträckningen, även som interaktiv karta  (klicka in dig)

En ungefärlig lista över längden på de olika segmenten (inkl. service-/mellantidstationer) finns här; Segments Åland Swimrun 2018

Supersprint, ca. 3,5 km

Start och målgång ordnas vid Käringsund Resort & Conference. En lätt nybörjarbana med löpning främst på vägar och stigar i närområdet av start- och målområdet. Simningen sker i lugna innervikar och är max.100-250m/ etapp.


Supersprint- banan, även tillgänglig här.

En ungefärlig lista över längden på de olika segmenten finns här; Segments Åland Swimrun 2018

Disclaimer
Tävlingsledningen förbehåller sig rätten att, även med kort framförhållning, ändra ovanstående bansträckningar vid behov.

Priser och prisutdelning

Alla deltagare får en unik Åland Swimrun-badhandduk vid målgång.

I LONG-distansens dam-, herr- och mixklass delas Finska Triathlonförbundets FM-medaljer ut i till de 3 bästa lagen vars båda deltagare tillhör en till finska förbundet ansluten förening.
Även sponsorpris till de tre bästa teamen (oberoende av förening) i varje klass.
GÄLLER INTE 2018!

Medaljer och litet sponsorpris till de tre snabbaste lagen i de olika klasserna i Short duo samt till de tre snabbaste deltagarna i Short singels herr- och damklass, även i juniorklasserna (F/P 14) på Supersprint.
Utlottningspriser bland alla som deltagit i Åland Swimrun. Dessa lottas och delas ut på prisutdelningen, vilket innebär att deltagaren behöver vara på plats för att ta emot sitt pris. Om pristagaren inte är på plats lottas priset ut på nytt. Undantag görs ifall pristagaren inte ännu har kommit i mål.

Prisutdelning äger rum på fredag 21.9 ca kl.18.30 (PF14) och på lördag 22.9, ca kl.17.30 på Käringsund Resort & Conference

Övrig information och hålltider

Tidtabell för Åland Swimrun 2018 hittar du här: Vers.3 2018 ASR Eventschedule

Tävlings- PM finns här; PM 2018 ÅSR

Startpaket

Startpaketet innehåller bl.a deltagarnas nummervästar, badmössor och karta. Startpaketen avhämtas  på fredag 21.9, kl.15.00-20.00 från tävlingskansliet i Käringsund resort & conference eller på lördag 22.9 kl. 11.00-12.00

Tidtagning

Tidtagning och GPS-tracking (for LONG och SHORT) kommer att skötas av Trackcourse.com
INFOBLAD om Trackcourse.com och hur de fungerar!

Längs LONG-rutten finns mellantidspunkter som lagen måste klara på utsatt tid för att få fortsätta tävlingen. Platser och tider för dessa presenteras bl.a. här; 2017(3)Segments Åland Swimrun VERS3

Tidtagningen på Supersprint sköts manuellt.

Busstransport

På tävlingsdagen (lördag 22.9) ordnas kostnadsfri busstransport för LONG-deltagarna ut till Havsvidden. Bussen från Käringsund avgår kl. 5.45 och från bussplan i Mariehamn ca. kl. 6.15. Meddela vid anmälning om busstransport önskas.
Icke-deltagare kan boka busstransport t/r (Käringsund/ Mariehamn – Havsvidden- Käringsund) för 5€

Kläder och väskor (märkta med startnummer) kan skickas till Käringsund med bussen som åker iväg efter Long-starten.

Första hjälp

Längs rutterna finns första hjälp-kunnig personal.

Servicestationer

Längs banorna kommer att finnas stationer där deltagarna kan fylla på med vätska. För Long- och Short deltagarna erbjuds också tilltugg (bl.a. banan, saltgurka och kanelbullar). Egen langning är tillåten vid dessa stationer. Vid mål serveras deltagarna vätska samt tilltugg.
Servicestationernas placering finns bl.a. här; Segments Åland Swimrun 2018

Undvik att skräpa ner vår natur! Ev. skräp slängs i soppåsar som finns vid vätskestationerna.

Våtdräkt?

Behöver du hyra en våtdräkt?
Dräkt kan hyras och betalas (40€) i samband med att du registrerar dig till tävlingen.

camarowetsuit

Vi tänker på miljön!

Engångskärlen som används under våra lopp är komposterbara och sorteras under/efter loppen. Vi har gjort upp löften med barkraft.ax som strävar till ett hållbart samhälle. Vi är kranmärkta, vilket innebär att vi inte delar ut flaskvatten.
Vi jobbar hela tiden vidare med det här och strävar efter att miljömärka oss på ett sätt eller annat i framtiden!
Läs mer om vårt miljötänk på www.alandevent.ax

 

Avbokningsregler

Avbokning berättigar till följande återbetalning:

 • fram till 4 veckor före tävling kan alla avboka med full återbetalning minus 10€
 • 4-2 veckor innan tävlingen återbetalas 70%
 • 2-1 vecka innan tävlingen återbetalas 50%
 • 7-2 dagar innan tävlingen återbetalas 30%
 • vid avbokningar inom 2dagar före tävlingen ger avbokningen varken rätt till återbetalning eller rätt till flytt för påföljande års tävling.

Avbokning görs per mail till info@alandevent.com. Du bör i mailet bifoga betalningsintyg av anmälningsavgiften, t.ex. genom skannad transaktionskopia eller printscreen av transaktionsbeviset.

Meddela arrangören/ tävlingskansliet ifall du inte kommer att starta eller avbryter tävlingen.

Vad är swimrun?

Swimrun är en sport där deltagarna växlar mellan simning och löpning utan att stanna emellan. Skorna hålls vanligen på under simsträckorna och våtdräkten är på under löpningen. Grenen kännetecknas av att det sker utomhus och består av mer än en av både sim- och löpsträckor där sträckorna och proportionerna mellan den varierar mellan olika evenemang. Simningen sker i öppet vatten och eventuell utrustning och hjälpmedel bärs med från start till mål.
Swimrun- tävlingar utförs vanligen i lag på två personer, men förekommer även i lag och som individuella tävlingar.

Swimrun-eran inleddes år 2006 när loppet ”Ö till ö” arrangerades för första gången. Framtill år 2011 fanns det inte flera liknande evenemang, men de senaste åren har antalet swimrun-tävlingar ökat i god takt.